Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szári Német Nemzetiségi Népdalkör

_dsc8163kicsi.jpg

"Minden összetartó közösségnek kiemelt feladata a múltjának, a hagyományainak a megőrzése, a jelen fenntartása és a jövő építése. A közösség csak így, e három idő együttes szemlélésével tartható fenn."

A szári Német Nemzetiségi Népdalkör 1989-ben alakult. Vezetője Speier Anikó. A harmonikakíséretet  Halász József biztosítja. Népdalkörünk főként óvónőkből, tanárnőkből és üzletasszonyokból áll.

12 tagunk rendszeresen részt vesz a próbákon és különböző kulturális rendezvényeken képviseljük a falu német kisebbségét.

Dalainkat a falu idősebb asszonyaitól gyűjtöttük és tanultuk, akik korábban maguk is énekeltek a kórusban.

Első ízben 1994-ben, a népdalkörök Felsőgallán rendezett országos minősítésén szereztünk arany diplomát, amit azóta még kétszer vehettünk át, legutóbb 2007-ben.  1999-ben pedig a Fejér Megyei Közgyűlés  Vörösmarty-díját vehettük át.

Népdalkörünket szoros kapcsolatok fűzik a szomszédos falvak és városok népdalköreihez.

Tavaszköszöntőként évente megrendezzük a községben a nemzetiségi találkozót, melyen népdalkörök, zenekarok ill. tánccsoportok vesznek részt.

Májusban fellépünk a Fejér Megyei Nemzetiségi Napon. Ezen kívül Pünkösdi fesztiválokon, nyári programokon, az Új Kenyér Ünnepén, Szüreti ünnepségen, az Idősek Napján énekelünk és megszervezzük a római katolikus templomban az adventi ünnepségek egyikét, de felléptünk már vállalati rendezvényeken is.

Célunk a német nemzetiség dalainak gyűjtése és ezáltal a hagyományok és történelem megőrzése és átadása a fiatal generációnak.