Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  A szári német népdalokról általában

Kép

 

Mint minden népdal, a magyarországi német népdalok is szájról szájra terjedtek, öröklődtek tovább. Az éneklés, a zene elkísérte elődeink életét a bölcsőtől egészen a koporsóig. Daloltak utcán, bálokon, tollfosztáskor, kukoricafosztáskor és más alkalmakkor egyaránt. 

A ránk maradt szári német népdalok többsége főként a szerelemről és a hazaszeretetről szól. Előfordulnak azonban búcsúdalok, egyes alkalmakhoz, időszakokhoz kötődő népdalok, és tréfás, csipkelődő énekek is. Igen gyakran kesergő, melankolikus hangvételűek, legtöbbször lassú, andalgó tempóban, de kifejezett dinamikával. Vidám, gyors tempójú éneket viszonylag keveset találunk közöttük. Csodálatos dallamvilágukat többé-kevésbé a dúr-sorok jellemzik. A dallamsorban viszonylag ritkák a túl nagy hangtávolságok ill. a nagyobb ugrások. A  dalokat  általában kettő, vagy akár három szólamban énekelték.

Ma sajnos egyre kevesebben élnek olyan emberek községünkben, akik beszélik a régi német nyelvjárást, ismerik a régi dalokat. A „Régi német nyelvű egyházi és világi énekek” című könyvben ezektől az emberektől sikerült összegyűjtenie Metzger János, valamikori szári tanítónak 132 szári egyházi és világi éneket, a II. Világháború előtti időszakból.